Présekről általában

A fű rost tartalma (cellulóz) olyan magas, hogy azt az emberi szervezet nem képes megemészteni. Ezért kell külön választani a levet a rosttól. Ennek a leghatásosabb és legkíméletesebb módja a préselés. A prés, alacsony fordulatszámon, a hőmérséklet túlzott megemelése nélkül, a lében lévő vitaminok kiégését - 40 celsius fok fölött megindul a vitaminok kiégése az anyagból - elkerülve működik.
Ennek több eszköze ismert. Most nézzük ezeket hatékonysági sorrendben.

 • Amivel nem lehet kinyerni:
  Gyümölcscentrifuga, mák- és diódaráló, paradicsompasszírozó (ezek a kérdések fordulnak elő leggyakrabban). A levet nem választják el - vagy nem megfelelően - a rostoktól.
 • Húsdaráló.
  Aki ezt választja, számíthat rá, hogy sok fűre lesz szüksége. Mikor présel, a nevéhez hűen darál is, tehát a rost darabokat beledarálja a lébe, amit aztán egy finom szűrön, vagy gézen át kell szűrni. Többször is. Arra is számíthat, hogy ahol a lé folyni tud, ott meg is teszi. Egyetlen előnye, hogy elég sok háztartásban megtalálható, így nem kell rá költeni az elején. Ám a fű mennyisége és az ezzel járó költsége, valamint az egész „macera” előbb-utóbb háttérbe szorítja az egyetlen előnyét is.
 • Fém búzafűprés.
  Ez a változat, már könnyebben kezelhető mint az előző. Nem kell szűrni a levet, terhelhető, bár súlya miatt, nem mindenki számára könnyű a használata. Egyes – újabb – vizsgálatok szerint, a fém, a lével érintkezve, egyből elindítja az oxidációt, ami a lé beltartalmának a csökkenését okozza. A prés tengelyét az elől feltoluló fű, nekinyomja a munkahenger falának. Fém a fémen súrlódik, melyekről egész apró fémszemcsék válnak le, és jutnak a lén keresztül a szervezetbe.
 • Kézi prések
 • Műanyag kézi bűzafűprés (Lexen Healthy Juicer típusú).
  Jómagam ezt ajánlom. Könnyű, univerzális – tehát a búzafüvön túl zöldségeket és gyümölcsöket is présel -, kezelése egyszerű, 75-80%-os hatásfokkal működik – búzafű esetében -, könnyen tisztítható, s ha az ember egy pici figyelmet szentel használatának, akkor sokáig szolgálhat bennünket.
  Természetesen ezen kívül még léteznek műanyag prések, melyek lehetnek ugyan ilyen jók, mint ez.
  Saját és néhány búzafűlé fogyasztó tapasztalatain alapuló használatát ide kattintva találja meg.
 • Kézi prések
 • Motoros prések.
  Ezt azoknak ajánlom, akik nagyobb mennyiséget préselnek, vagy a reggeli néhány perc idősporolás úgy gondolják, megéri. Gyorsak, hatékonyak és általában búzafüvön, zöldségeken és gyümölcsökön túl magokat is préselnek, sőt még különböző tészta formák is készíthetők a segítségükkel. Én egy Lexen motoros prést használok. Ez a piacon fellelhető legolcsóbb motoros prés, de úgy tapasztaltam – több kipróbálása után -, hogy háztartásban ennél komolyabbra nem nagyon van szükség.
 • Motoros prések
Örülök, hogy rám talált!

2008-ban kezdtem búzafüvet és csírákat termeszteni és fogyasztani. Ezek az évek folyamatos kísérletezgetésekkel, fejlesztésekkel és tanulással teltek.
Az árusítás menetét már az elejétől fogva úgy alakítottam ki, hogy a vásárlókkal hétről-hétre találkozzam. Legyen lehetőség közvetlen beszélgetésekre. Ez idő alatt rengeteg tapasztalat, eredmény, élmény gyűlt össze, amit ha egy kicsi időt szentel az oldalnak el is olvashat.
Sok sikert az egészség útján!

Tisztelettel,
Prázmári Mihály

Prázmári Mihály e.v.
Nyitva tartás:
Szerda: 15:00 - 18:00 óráig
Csütörtök: 10:00 - 18:00 óráig
9400 Sopron, Bánfalvi út 14. Kertvárosi Vásárcsarnok 9. számú üzlet
Tel.: +36/20 342 5305
buzafumisi@gmail.com
Skype: Zöldudvar