Motoros Lexen Healthy Juicer

A motoros búzafű prések gyorsabbak, s általában hatásfokuk is jobb.
Az itt leírtak tisztán 5 év saját- és fogyasztóim tapasztalatai alapján készült.
Volt szerencsém kipróbálni több féle/fajta motoros prést is, ám ez bizonyult otthoni használatra számomra a legjobbnak. Nem csak az ára miatt!

A képek kinagyíthatók!
Az útmutató 2 oldalra nyomtatható változata ide kattintva érhető el.

 1. A képen látható eszközök szükségesek a préseléshez. Tehát nincs szükség a fehér tölcsérre, a fekete záró-végre akasztható kis terelőre, és a tálkára rakható szűrőre sem, mivel nem annyira finom mint egy műanyag teaszűrő, ráadásul fém.
 2. A gép elé olyan tálkát tegyünk, aminek van súlya. A kijövő rost – ha ez a tálka könnyű - könnyedén leveri még akár az asztalról is.
 3. Összerakásánál 3 dologra kell nagyon figyelni:
  - véletlenül se hagyjuk ki a tömítőgyűrűt a fekete sapkából
  - a fekete sapkát csak finoman húzzuk rá a kézi tekerő nélkül, mivel az CSAK A LAZÍTÁSHOZ KELL!!!
  - a munkahenger rögzítésekor mikor elfordítjuk a fekete rögzítőt, az abból kiálló kis bütyök az O és a C (LOCK) közé essen. Miért? A kis bütyökben van egy mágnes a gépbe pedig egy mágnes-kapcsoló. Ha nem érzékeli, mondjuk csak az L betűig csavartuk, nem érzékeli és nem indul el.
 4. Miután kimértük a búzafüvet aznapra, formáljunk kisujjnyi vastagságú fűcsomót – ez azért fontos mert ha túl kevés rátekeredik a spirálra és körbe-körbe forog, ha sok pedig valami törik - és hajtsuk félbe, majd a hajtás felével helyezzük a gépbe.
 5. Miközben behúzza a gép a fűcsomót, már készíthetjük is a következőt, s mielőtt a gép teljesen behúzná a csomót, már mehet utána a következő. Így folyamatos a préshengerbe a nyomás.
 6. A préselés végén addig hagyjuk a gépet forogni, ameddig az elején a rost le nem esik.
 7. Most használhatjuk a kézi tekerőt a sapka lazítására - ha kell -, de ne vegyük még le!
 8. Fordítsuk el a munkahenger rögzítőjét, egy kicsit húzzuk a gép eleje felé, s döntsük egy kicsit hátra. Így tudjuk a még a munkahengerbe lévő levet is kifolyatni.
 9. Egyből folyassunk bele a csapból vizet, és ilyenkor már szét is lehet szedni darabjaira. Folyó víz alatt!
 10. A levet a kis teaszűrőn keresztül szűrjük meg az apróbb rost daraboktól.
 11. Eztán az összes eszközt azonnal vihetjük a csap alá. Ha ezt nem tesszük meg, kb. 5 perc múlva, már csak dörzsi szivaccsal/üvegmosóval fogunk boldogulni, ami sokkal több idő.

Az eszközöket 3-4 hetente érdemes ecetes vízbe áztatni, majd egy kicsit átdörzsölni, hogy a vízkő lejöjjön róluk. Ez egyben fertőtleníti is őket.

A tapasztalatok szerint a következő problémák adódhatnak a géppel:

 • Nem indul!
  Nincs a fekete rögzítő kicsi bütyke a LOCK felirat O és C betűje között. Nem fordítottuk el rendesen.
  Túl sokat tettünk bele, beállt és a biztosítékot kiégette, ami a gép alján kicserélhető. Ennél a problémánál általában valami törni is szokott.
  A mágnes-kapcsoló valamilyen oknál fogva nem érzékeli a bütyköt. Szét lehet szedni és kiiktatni 2 vezeték átkötésével, ám ezt már csak akkor tegyék, ha a gép nem garanciális. Eztán viszont jobban kell rá figyelni, hogy mindig rögzítve legyen a munkahenger.
 • Nehezen, vagy egyáltalán nem tudom elfordítani az O és a C közé!
  A fekete rögzítő mögé folyhat búzafűlé vagy valamilyen gyümölcs leve amit préseltünk. Ez száradás után ragad, így nehézkessé teheti az elfordítást, vagy meg is akadályozhatja. A fekete rögzítő belső részén található négy csavar. Vegyük ki őket és mossuk el a rögzítőt és az alatta lévő részt. Figyelem! A négy csavar által rögzített részt, csak egy féle képen lehet visszatenni, ezért jól figyeljük megy miként helyezkedik el!
 • Állandóan rátekeredik a spirálra a fű!
  Túl kevés füvet tesz bele. Ilyenkor szét kell szedni, és eltávolítani a rátekeredett búzafüvet.
 • Furcsa, nyekergő hangot hallat a gép!
  Ne foglalkozzon vele! Ez ilyen! Vagy túl sokat tett bele, ám ekkor hallani fogja valamelyik alkatrész – általában a fekete záróvég – reccsenését is ahogy elrepedt.
 • A fekete záróvéget még a kézi tekerővel is alig, vagy egyáltalán nem tudom leszedni!
  Kihagyta a gumi tömítőgyűrűt a záróvég belsejéből. Ha nagyon nem akar szétjönni még a tekerővel se, áztassa be 5 percre úgy, hogy kívül belül, aljától a tetejéig vízben álljon, s próbálja meg újra. Ha így se megy, veselkedjenek neki ketten. Egyik a tekerőt, másik a munkahengert tekerje.
Örülök, hogy rám talált!

2008-ban kezdtem búzafüvet és csírákat termeszteni és fogyasztani. Ezek az évek folyamatos kísérletezgetésekkel, fejlesztésekkel és tanulással teltek.
Az árusítás menetét már az elejétől fogva úgy alakítottam ki, hogy a vásárlókkal hétről-hétre találkozzam. Legyen lehetőség közvetlen beszélgetésekre. Ez idő alatt rengeteg tapasztalat, eredmény, élmény gyűlt össze, amit ha egy kicsi időt szentel az oldalnak el is olvashat.
Sok sikert az egészség útján!

Tisztelettel,
Prázmári Mihály

Prázmári Mihály e.v.
Nyitva tartás:
Szerda: 15:00 - 18:00 óráig
Csütörtök: 10:00 - 18:00 óráig
9400 Sopron, Bánfalvi út 14. Kertvárosi Vásárcsarnok 9. számú üzlet
Tel.: +36/20 342 5305
buzafumisi@gmail.com
Skype: Zöldudvar