Kézi Lexen Healthy Juicer

A következő használati útmutató, tisztán tapasztalati módon íródott, a sokak által használt Lexen gyártmányú, Healthy Juicer típusú manuális présről. Több használóval, megfigyeléseinket összeadva jutottunk erre az eredményre. Természetesen ez a használatnak csak egy módja. Az összerakás és a préselés műveletét megpróbálom részletesen és érthetően leírni, hogy használata a leggazdaságosabb, leghatásosabb, idő- és környezetkímélő legyen.

A zárójelben lévő számok a gép leírásában szereplő alkatrészeket jelölik. Letölthető innen.

A képek kinagyíthatók.
Az útmutató 2 oldalra nyomtatható változata ide kattintva érhető el.

 1. Sima felületű asztalra helyezve, a fém szorítókampóval, nagyon gyengéden – mivel nem csak ez fogja majd a prést az asztalhoz – rögzítse a vákuum talpat (10).
 2. Figyeljen arra, hogy a vákuum záró gomb (9) nyitott /RELEASE/ állásba legyen, majd a présházat (3) – NAGYON FONTOS - ütközésig toljuk a vákuum talpra (10).
 3. Fordítsuk el a vákuum záró gombot (9) LOCK irányba. Ekkor egy kis kart felhúzva a talpban, alul a gumitalpon belül vákuumot képezve rögzíti a prést. Ezzel egy időben, felfelé is nyom egy kicsi fület, ami rögzíti a présházat. Ha nincs rendesen a présház a talpra tolva, a felfelé mozduló kis kar, nekimegy a présház peremének, amit nem látunk, és erőltetve eltörhetjük ezt a kis fület. Ez aztán a vákuum talp cseréjét teszi szükségessé, ami ugyan lehetséges, ám alkatrészek közül a legdrágább.
 4. Húzza a szigetelő gyűrűt (4) a préstestre (5), majd helyezze a présházba (3).
 5. A műanyag tömítőgyűrűt (6) tegye a leszorító sapkába (7). Ezt a tömítőgyűrűt nem kell többet kivenni.
 6. A leszorító sapkát (7) csavarja rá nagyon gyengéden az eddig összeállított présházra. Balmenetes, mint majd tapasztalják, így préselés közben önmagát is ráhúzhatja a sapka.
  Még a gyári leírásban sem mutatnak be egy gyári alkatrészt, amit „kézi tekerőnek" említenek. Ez, a balmenetes sapka lazítására használható. Nem ráhúzására!
 7. Csavarja rá a kis lezáró fejet (8) a sapka elejére. Ezt nagyobb rosttartalmú növényeknél kell használni, mert ezzel nagyobb nyomóerőt és ezzel hatásfokot tudunk elérni. Gyümölcsöknél nem szükséges használni, de ezt sem szükséges többet levenni ha úgy kívánja.
 8. Tolja a hajtókart (1) a préstest spirál (5) műanyag vájataira. Csak egy darabig lehet rátolni. Teljesen a szorító gomb (2) betekerésével rögzül. Óvatosan, nagyon gyengéden húzzák meg ezt a gombot, mert ez egy műanyag – menetes – tengely, ami olyan irányba rögzíti a kart, amerre préseléskor nem is tudna mozdulni, tehát szerepe másodlagos.

  Az viszont NAGYON FONTOS, hogy legyen teljesen a hornyok végéig nyomva. Ha nincs rajta rendesen, eltekeri a préstest spirált, amit ha nem veszünk észre időben, megszorulva a gyűrűn, a súrlódás miatt megemeli annyira a hőmérsékletét ezen a helyen, hogy elkezdi kilágyítani a présház végét, ami aztán elkezd repedezni, majd eltörni. Tehát egy láncreakció indul el. És így egészében megint komoly összegekbe kerülhet a pótlásuk. Arra is figyeljünk, hogy a hajtókar hornyainak a végén lévő gombok ne törjenek le.

  Ha letörik, abba a horonyba nem tud végig felfeküdni, így ez is a préstest spirál elcsavarodásához vezethet.
 9. A kipréselt lé hátul, a hajtókar alatti részen fog kifolyni, amihez oda kell helyezni a lé gyűjtő poharat (12) a szűrőjével együtt.

Ezzel összeraktuk a gépet.
Préselés megkezdése előtt, szükséges egy tányér, amelyre a gép elején, a leszorító sapkánál távozó száraz présmaradvány (a fű rostja) fog kerülni.

Egy kb. kisujj vastagságú fűcsomót félbehajtva, a hajtásfelével, vagy teljes hosszban a vágott felével rakjuk a gépbe. Ám ha az utóbbi megoldást választjuk, és nem figyelünk, a spirálra rátekeredhet a fű, ami miatt sajnos a gépet szét kell szedni.

Préselést követően amint elértük a kívánt mennyiséget azonnal igyuk meg a fű levét, majd szedjük szét a gépet az összerakás fordított sorrendjében. Folyóvíz alá téve öblítsük el a gépet, s így nem kell mosogatni, mert nagyon könnyen lejön a lé. Valószínű a vízkőlerakódás miatt a leírás azt tanácsolja, hogy ne tegyük folyóvíz alá. Több éve tisztítjuk ezzel a módszerrel, és minden rendben működik. Az igaz, hogy 2-3 hetente ecetes vízzel le szoktuk mosni.

A kézi Lexen Healthy Juicer gyári használati útmutatója letölthető innen.

Örülök, hogy rám talált!

2008-ban kezdtem búzafüvet és csírákat termeszteni és fogyasztani. Ezek az évek folyamatos kísérletezgetésekkel, fejlesztésekkel és tanulással teltek.
Az árusítás menetét már az elejétől fogva úgy alakítottam ki, hogy a vásárlókkal hétről-hétre találkozzam. Legyen lehetőség közvetlen beszélgetésekre. Ez idő alatt rengeteg tapasztalat, eredmény, élmény gyűlt össze, amit ha egy kicsi időt szentel az oldalnak el is olvashat.
Sok sikert az egészség útján!

Tisztelettel,
Prázmári Mihály

Prázmári Mihály e.v.
Nyitva tartás:
Szerda: 15:00 - 18:00 óráig
Csütörtök: 10:00 - 18:00 óráig
9400 Sopron, Bánfalvi út 14. Kertvárosi Vásárcsarnok 9. számú üzlet
Tel.: +36/20 342 5305
buzafumisi@gmail.com
Skype: Zöldudvar