Termesztés

Az időtartam nagyban függ a mag minőségétől, a hőmérséklettől, a fűtés módjától, a tárolás helyétől. Tapasztalatom szerint egy jó maggal, itthoni, belső ideális körülmények között áztatástól az aratásig minimum 10- maximum 15 nap. Kültérben ez lehet 20-20 nap is! Nagyon nem ajánlom!

Száraz helyen, szobahőmérsékleten, s lehetőleg befőttes üvegben. Papír- és műanyagzsákot átrághatják a felbukkanó rovarok, de ezektől nem kell tartani. Ha mégis esetleg nagy mennyiségben jelen vannak, akkor tegyük mélyhűtőbe a magokat. De csak ebben az esetben!

Én hántolatlan bio tönkölybúzát használok, s ezt ajánlom mindenkinek.

Hántolatlan bio tönkölybúzát, kb. 15-22 órán keresztül érdemes áztatni.

Én személy szerint lyukacsos szaporító ládát használok, de szobai körülmények között jó választás lehet egy sekély, 5-10 cm közötti – magasságát tekintve - teli tálca. Pl. húsos tálca.

A természetes fény a legjobb, de ezt gyakran csak komoly anyagi befektetéssel lehet megoldani. Nem jó a direkt napfény, tehát a tűző nap. Fényre viszont nagyon nagy szüksége van. Használhatunk olyan izzókat, amelyek a legközelebb vannak a természetes fény spektrumához. Ilyen például az Osram Activa fénycső. 6500 K-s. Több méretben lehet kapni, az ára – én úgy gondolom – megengedhető, s be lehet tenni a meglévő fénycső helyére. Persze ha valaki úgy gondolja, hogy amíg nőnek a növények folyamatosan égve hagyja a villanyt, szintén hatásos lehet, de ezt nem tudom megerősíteni, mert ezt még nem próbáltam.

Ez nem annak a kérdése, hogy mennyi idős vagy milyen hosszú a fű. Akkor vágásérett, ha az alján megjelenik a 2. hajtás.

Valójában a búzafűhöz - és a csírához is - jó a csap víz. Persze ha tisztított vizet akar használni, akkor használhatja, de egyáltalán nem szükséges. A mennyiséget lyukacsos tálcánál egyszerűbb beállítani, hiszen ami nem kell az kifolyik az alján. Persze itt se lehet tocsogósra áztatni állandóan a földet. Teli tálcánál annyi víz kell, amennyit a föld fel tud szívni. Ezt ki kell tapasztalni. Nem állhat vízben a fű. Ha kevés a víz, úgyis látni fogjuk, nehezen, vagy egyáltalán nem bírja el magát a fű. Vékony lesz és nehezen nő.

Nincs rá semmi szükség! Az viszont fontos, hogy a mag jó minőségű bio mag legyen, s lehetőleg a föld is.

Ügyeljünk arra, hogy a föld, lehetőleg állati eredetű dolgoktól – gondolok itt a trágyára – mentes legyen. Én a Florascának a Királytói erdei tőzegét ajánlanám, ami bio minősítésű. Vagy, ha valaki erdő mellett lakik, az avar alól kiásott koromfekete föld első osztályú.
A föld ph-ja 4,6-5 között a legjobb. Figyelem! A tűlevelű erdő talaja nagyon savas a búzafű termesztéshez.

A tálca aljára 3-4 cm vastagon terítse el a földet és erre mehet a mag. Tehát nem bele, hanem rá!

Ezt legjobban egy jó minőségű mag tudja háttérbe szorítani, persze csak akkor ha nem öntözzük agyon és nem 30 fokon tároljuk. 27 Celsius fok fölötti hőmérsékleten biztosítanunk kell neki légáramlást. Ez sokat segít szintén. Vagy egy kicsit ritkábban ültetjük, hogy jobban áramoljon a szálak között a levegő. Még ezek ellenére is megjelenhet penész a magon vagy körülötte. Ilyenkor nem kell elkeseredni, 1-2 centivel feljebb kell levágni a füvet mint a penész. A fű szárán apró barna foltok jelenhetnek meg, ahol aztán a növény elhal és nem nő tovább. Egy-egy szálon előfordulhat, de ha tömegesen történik, akkor túl magas a helység páratartalma, ami inkább csak több tálca esetén szokott előfordulni, ugyanis a növények párásítják be a helységet. Ilyenkor elengedhetetlen egy párátlanító használata, kb. 60-65%-ra állítva.

Sokkal zökkenő mentesebbé lehet tenni a termesztést, ha belső térben tesszük. Kint folyamatosan, akár nagy mértékben is változhat a hőmérséklet, ami nagyban befolyásolja a termő időszak hosszát. Beltérben arra kell figyelni, hogy 27-28 Celsius fok fölött biztosítva legyen neki a levegőáramlás és, hogy tűző nap tartósan ne érje.

Az ideális 20-27 celsius fok között van. 16 fokig még növeszthető, de pl. 10 fokon már szinte nem is nő. 27 fok fölött már szükséges
neki valamilyen légmozgást biztosítani a penészesedés miatt.

Örülök, hogy rám talált!

2008-ban kezdtem búzafüvet és csírákat termeszteni és fogyasztani. Ezek az évek folyamatos kísérletezgetésekkel, fejlesztésekkel és tanulással teltek.
Az árusítás menetét már az elejétől fogva úgy alakítottam ki, hogy a vásárlókkal hétről-hétre találkozzam. Legyen lehetőség közvetlen beszélgetésekre. Ez idő alatt rengeteg tapasztalat, eredmény, élmény gyűlt össze, amit ha egy kicsi időt szentel az oldalnak el is olvashat.
Sok sikert az egészség útján!

Tisztelettel,
Prázmári Mihály

Prázmári Mihály e.v.
Nyitva tartás:
Szerda: 15:00 - 18:00 óráig
Csütörtök: 10:00 - 18:00 óráig
9400 Sopron, Bánfalvi út 14. Kertvárosi Vásárcsarnok 9. számú üzlet
Tel.: +36/20 342 5305
buzafumisi@gmail.com
Skype: Zöldudvar