Fogyasztás

Az egyik legtöbb vitamint, ásványi anyagot, aminosavakat – ezekből álló fehérjéket - enzimeket tartalmazó növény, amit az ember mellékhatások nélkül fogyaszthat. Félreértés ne essék, a méregtelenítéskor felmerülő esetleges „kellemetlenségeket” NEM A BÚZAFŰ okozza, hanem a megfelelően működő testünk. Mikor testünk megkapja a legtöbb olyan anyagot, amitől jól működik, már szórja is ki magából, ami nem belé való, s ezzel megkezdődik a méregtelenítés. Persze ez csak egy átmeneti állapot.
Klorofill is nagy mennyiségben található benne, ami nagyon fontos területeket támogat testünkben. Úgy, mint pl. a vörösvérsejt képzést, oxigénnel tölti fel sejtjeinket, lúgosít, ellenállóbbá teszi bőrünket a sugárzásokkal szemben…stb.
Több olyan anyagot tartalmaz, ami segít a daganatos megbetegedések kockázatának csökkentésében.
Energiával tölt fel! Ezért – néhány kivétellel – nem is ajánlom az esti fogyasztását, mert annyira felpörgeti az embert, hogy nem tud elaludni, vagy ha el is alszik, 1-1 ½ óra után felébred és utána nem jön álom a szemére.
Sok példát írhatnék, hogy a 8 év alatt, heti rendszerességgel beszámoló emberek miben tapasztalták pozitív hatását! Ezt - őszinte leszek - a jogszabályok nem engedik, hogy leírjam, mert „…kísérletekkel nem alátámasztott!...” De azt leírhatom, hogy aki kitartással fogyasztja úgy, ahogy szükséges és túl van a méregtelenítési időszakon, már nem hagyja olyan könnyen abba, hiszen tapasztalja azt, amiért inni érdemes!

Az elején keveset - 2 cl -. Aztán folyamatosan 2-3-4 hetente - ahogy a szervezet engedi - 1-1 centilitereket emelve 5 centiliterig.
Aki esetleg komoly egészségi probléma miatt szeretné inni, annak érdemes a 8-10 centilitert elérni.

A búzafű fogyasztására a legalkalmasabb időpont a reggel. Éhgyomorra, a préseléstől számított 10 percen belül meg kell inni. Ezt követően legalább ¾ de a tapasztalatok azt mutatják 1 teljes órát ne együnk és ne igyunk. Az egy óra leteltével, lehetőleg 2-3 dl víz elfogyasztásával folytassuk. Semmiképp se kezdjük tejjel, kávéval vagy alkohollal a napot! A víz után 10-15 perccel már lehet szilárd ételt enni, s ha még nem sikerült étrendünkből a fenti három folyadékot kizárni, akkor következhet a…

 • az éhgyomorra történő elfogyasztás
 • a fogyasztás utáni ¾ de inkább1 óra kivárása
 • napi minimum 2,5-3 liter víz elfogyasztása. Hangsúlyozom, hogy vízről beszélek, nem teáról, levesről…stb.
 • rostos ételek tudatos fogyasztása (ezek segítenek a méreganyagok zökkenő mentesebb kivezetéséhez)
 • a lé mennyiségének a türelmes emelése
 • kitartás, hogy megláthassuk, amiért érdemes inni

„Ma nem tudtam meginni. Majd holnap 2 adagot iszok!” Felejtse el! Ha kimaradt, akkor kimaradt. Bár azt már senki nem hozhatja vissza, ne akarjuk bepótolni. Osszuk el annyi felé, ahány napra még tervezve volt.

A búzafű fogyasztása előtt 4 órával ne együnk, 1,5-1 órával ne igyunk, majd a lé után 1 órát ne együnk és ne igyunk. Ha ezt be tudjuk napközben tartani, akkor már van értelme így meginni. Van, aki este, lefekvés előtt issza meg, betartva a fenti szabályt. De többen arról számoltak be, hogy annyira feltölti Őket energiával, annyira felpörgeti, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak aludni. Persze vannak kivételek, hiszen nem vagyunk egyformák!

Egy 3-4 fokra beállított hűtőben. Érdemes néha leellenőrizni, hogy ténylegesen annyi fok van-e bent? Ha idő előtt sárgulni látjuk a füvet, a mérés legyen az első, amit megteszünk. Tárolásra tökéletesen alkalmas az a levegőző, lyukasztott zacskó, amiben forgalmazom. Ha ebben a zacskóban tárolják, jó hőmérsékleten, s esetleg a hűtőben van egy hőmérséklet kiegyenlítő ventilátor is, akár 2 hétig is eltartható a búzafű, némi beltartalom csökkenése mellett. Ahol a csomagot feltépte, vegye ki a megbeszélt mennyiséget, majd hajtsa vissza. Ha ezt nem tenné meg, a búzafű órák alatt kiszárad, lé tartalma drasztikusan csökken a beltartalmával együtt. A zacskón lévő kis lyukak biztosítják a megfelelő szellőzést.

Édes. Persze nyári időszakban a nappalok hossza miatt több benne a klorofill, ami édesebbé teszi, de télen is édesnek mondható. Ha az íze inkább kesernyés, mint édes, a búzafű elöregedett, vagy még idő előtt vágták le.

Ez nagyban függ a préstől és a búzafű lé tartalmától. De vegyük a leggyakrabban használt Lexen Healthy Juicer kézi prését. Ezzel a préssel 100 gr búzafűből, kb. 7,5 cl levet lehet kinyerni. Tartós fogyasztás mellett a napi 5 cl lé, így kb. 70 gr. búzafűből nyerhető ki. Ha ezt megszorozzuk hét nappal, 490-500 gr./hét. Persze aki most kezdi, vagy átmeneti időszakban van annak kevesebb kell. De azt is ki lehet számolni a fenti adatok figyelembe vételével.

A glutén a magban és az abból készített termékekben található, de a növényben NEM! Tehát fogyaszthatják glutén-érzékenységben szenvedők. A tapasztalatom viszont az, hogy mivel ez a test problémája – is -, az első pár hétben mutatkozhatnak olyan tünetek, amelyek a glutén jelenlétére utalnak. Ezek együtt, kéz a kézben járnak a tisztulással, s néhány héten belül helyreáll a rend, hiszen a búzafű összetevői segítik az érzékenység gyógyulását, enyhítését.

A méregtelenítési időszak alatt vagy rossz minőségű lé fogyasztása után hányinger léphet fel. Ha nagyon nem tudjuk meginni ezek után a levet, keverjük valamilyen zöld növénnyel. De csak zölddel keverjük! Szerintem pl. az uborka jó választás, de csak kis mennyiségben.
A szánkat vízzel kiöblítve – nem lenyelve - is megszabadulhatunk a kellemetlen íztől.
A lé fogyasztásakor egy gerezd citromra – nem narancsra vagy mandarinra – ráharapva, annak csak a levét kiszívva keverhetjük a levet a szájüregben. A citrom rostját köpjük ki. Ám sajnos, ha ezt sokáig csináljuk, előbb-utóbb a citromtól is állni fog a hátunkon a szőr.
Aztán segíthet, ha fogyasztás után még le tudunk feküdni.
Vagy befogjuk az orrunkat a fogyasztása közben.
A leghatékonyabbnak a garat-elzárásos technika bizonyult, amit nehezebb leírni, mint megmutatni, de azért megpróbálom. Van egy kis „szelep” a torok és az orrjárat között. Ezt, ha elzárja – kis gyakorlással elsajátítható -, nem fogja érezni se az ízeket, se a szagokat. Zárt állapotban orrhangja lesz. Ezt érdemes a préseléstől, a fogyasztás utáni 4-5 percig fenntartani. Csak az elején tűnhet macerásnak vagy nehéznek.
Tehát kinek mi válik be, de ehhez előbb-utóbb hozzá lehet szokni, mert az undor, sokáig elkísér.
A sok éves tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon sokat foglalkozunk és „agyalunk” az ivásán. Ezért az a véleményem, hogy igyuk meg – ne gondolkodjunk – és menjünk a dolgunkra.

A fagyasztott búzafű kockákban már nincsenek enzimek, s ezzel már mindent elmondtam. Én próbáltam mindegyiket. Nálam már szóba se jöhet más, csak a frissen préselt. Egy neves intézet növényházvezetője így fogalmazta meg. „Ami a frissen préselt fűvel 1 hét, az a por alakúval 1 év, a fagyasztottal 2 év.” Ezek csak a kényelmünket szolgálják.

Minden további nélkül. A macska, kutya például megrágja mikor szüksége van rá, mert ösztönösen tudja mi jó neki. De mi is adhatunk nekik napi szinten egy cseppentőbe felszívva, kb. ½ cl-t. Egy Bernáthegyinek mehet az 1 cl is. ☺ Ám nagyon fontos, hogy ezt etetésük előtt legalább ½ órával tegyük. Ja! És ne tegyük olyan helyen ahol sajnáljuk a berendezést, szőnyeget, falat…stb.

Sokkal hatékonyabb, ha mindennap iszik keveset (max. 5 cl), mint ritkábban többet.

A felsorolásból csak egy-két dolgot tapasztalhat! A hossza, ereje, intenzitása egyénenként változhat. A fogyasztott lé mennyisége viszont egyenes arányban van a méregtelenítés intenzitásával. Tehát minél több levet iszik, annál több méreganyagot szabadít fel. Ezért szükséges okosan kis mennyiséggel kezdeni és óvatosan, kitartóan kis léptékkel emelni.

 • fáradtság
 • levertség
 • kedvtelenség
 • émelygés
 • hányinger
 • fejfájás
 • vizelet-, széklet-, izzadság színének, szagának, állagának a változása
 • enyhe fájdalom a problémás helyeken
Örülök, hogy rám talált!

2008-ban kezdtem búzafüvet és csírákat termeszteni és fogyasztani. Ezek az évek folyamatos kísérletezgetésekkel, fejlesztésekkel és tanulással teltek.
Az árusítás menetét már az elejétől fogva úgy alakítottam ki, hogy a vásárlókkal hétről-hétre találkozzam. Legyen lehetőség közvetlen beszélgetésekre. Ez idő alatt rengeteg tapasztalat, eredmény, élmény gyűlt össze, amit ha egy kicsi időt szentel az oldalnak el is olvashat.
Sok sikert az egészség útján!

Tisztelettel,
Prázmári Mihály

Prázmári Mihály e.v.
Nyitva tartás:
Szerda: 15:00 - 18:00 óráig
Csütörtök: 10:00 - 18:00 óráig
9400 Sopron, Bánfalvi út 14. Kertvárosi Vásárcsarnok 9. számú üzlet
Tel.: +36/20 342 5305
buzafumisi@gmail.com
Skype: Zöldudvar